středa 16. července 2014

Lilkový kaviár

   Někdy si říkám, že se ze mě stává lilková královna. Abyste rozuměli, lilek se na mém talíři objevuje v poslední době několikrát týdně. Pro Mellanzane alla parmigiana bych šla světa kraj, na polévce z lilků a rajčat ujíždím od minulého léta a grilování se bez něj už také neobejde.
   Že přijde i kaviár bylo jasné už dlouho. Na první pokus se docela povedl, ona to totiž není žádná věda. Jen příště méně česneku. Je to perfektní předkrm, mě ale posloužil jako večeře za vlny veder.


Kaviár z lilku opravdu není výherce v soutěži krásy, ale o to zajímavější chuť má. Jak už jsem psala, použila jsem až moc česneku a také bych příště zkusila více bylinek, tohle je taková "naked verze". A o kvalitním extra virgin olivovém oleji snad ani nemusím psát...

Na lilkový kaviár:

1 lilek, hodně upečený
1 menší stroužek česneku
kvalitní olivový olej
sůl, pepř, citronovou šťávu/balsamico, bylinky podle chuti

Lilek jsem nechala vypotit, poté jsem ho potřela olejem a dala péci do vyhřáté trouby. Teplotu jsem několikrát měnila, než jsem přišla na tu pravou, ale je to zhruba 30 minut na 150°C, dokud lilek nebude nahnědlý jako na fotce níže. Poté jsem lilek nechala chvíli vychladnout. Lžicí jsem vydlabala dužinu, tu jsem ještě posekala na drobnější kousky a ve větší míse smíchala s olivovým olejem, česnekem a ochutila solí a citronovou šťávou.



Žádné komentáře:

Okomentovat